Skip to main content

Miten toimia, jos tietokoneen päälle kaatui nestettä? 

Meille kaikille tapahtuu joskus työtapaturmia, kämmejä tai pieniä hutilointeja niin kotona kuin työpaikalla.  Milloin unohdamme avaimet kotiin lähdettyämme kiireellä töihin tai jokin asia jää tekemättä, kun keskittyminen on muualla. Mutta mitä tehdä tilanteessa, jossa tietokoneen päälle kaatuu lasi vettä tai vaikka kokista? Onko tietokoneeni historiaa ja tiedostoni sekä rakkaat valokuvani poissa iäksi? 

Ei välttämättä! Tästä artikkelista löydät muutaman hyvän vinkin, miten kannattaa toimia koneen päälle kaatuessa sinne kuulumatonta nestettä. 

Ensimmäinen asia mikä tulee tehdä koneen päälle kaatuessa jotain, on sammuttaa kone välittömästi. Jos kyseessä on kannettava tietokone, niin tulee myös irrottaa akku ja laturi. Eli poistaa kaikki sähkönkulku koneesta. Tällä tavalla saamme varmistettua sen, että neste ei aiheuta oikosulkuja emolevylle tai komponentteihin. Tämä on elintärkeä toimenpide, jolla parannat koneen selviytymismahdollisuuksia huomattavasti. 

Kannettavalla tietokoneella seuraava askel on asettaa kone ylösalaisin niin, että koneen näppäimistö osoittaa alaspäin. Koneen alle kannattaa myös asettaa pyyhe ulos valuvaa nestettä varten. Tämä toimenpide auttaa pitämään nesteen vain yhdellä puolella konetta, jotta se ei leviä joka paikkaan ja puhdistaminen on helpompaa myöhemmässä vaiheessa. 

Seuraava askel on odottaa. Varmistaaksemme ettei neste aiheuta oikosulkuja tai muuta tuhoa koneessa, meidän tulee odottaa koneen kuivumista. Vesi ei kuivuttuaan aiheuta oikosulkuja ja häviää koneesta lähes täydellisesti. Mikäli koneen päälle on kaatunut jotain muuta kuin vettä, kuten esimerkiksi virvoitusjuomaa, viiniä, kahvia tai jotain muuta, suositellaan koneen toimittamista huoltoliikkeeseen. Useimmista juomista jää koneeseen kuivuttuaan joko sokeria tai jotain muuta ainetta, joka saattaa vielä kuivuttuaan aiheuttaa oikosulkuja tai käräyttää koneen emolevyltä osia. Mikäli näin pääsee tapahtumaan, on koneen korjaaminen todella vaikeaa ja korjauksen hinta kasvaa huomattavasti suuremmaksi.  

Kun kone on kuivunut, tuokaa se meille huoltoon. Ammattitaitoiset huoltomiehemme tarkistavat tietokoneen kunnon, sekä putsaavat mahdolliset haittaa aiheuttavat jäämät ennen kuin ne ehtivät tehdä pysyvää vahinkoa koneeseen. Meillä koneen puhdistaminen nestevaurion jälkeen maksaa vain 59 €. Tällä pienellä hinnalla olemme onnistuneet korjaamaan lukemattoman määrän tietokoneita uuteen uskoon. Arvokkaat tiedostot säästäen tietenkin. Vaikka kyse olisi vain vedestä, joka koneen päälle on kaatunut, kannattaa kone silti tuoda tarkistettavaksi. 

Toivottavasti nämä ohjeet auttavat teitä hätätilanteessa, jossa tietokoneen päälle kaatui nestettä! Alla vielä tiivistetty lista, miten toimia nestevaurion sattuessa: 

  • Sammuta koneesta virta, sekä irrota laturi ja akku 
  • Käännä kone ylösalaisin, niin että näppäimistö on pöytää vasten ja aseta sen alle pyyhe 
  • Anna koneen kuivua 
  • Toimita kone tarkistettavaksi ja puhdistettavaksi 

 

Huolto