Skip to main content

Tietokoneen näyttö pelaamiseen

Mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, kun hankkii näyttöä pelaamiseen?

Näytöltä vaaditaan ominaisuuksien ja kuvanlaadun puolesta paljon enemmän pelaamiseen kuin esimerkiksi toimistokäyttöön. Näytön ominaisuuksien priorisointiin vaikuttavia tekijöitä on useita. Suurin vaikuttava tekijä on tietysti se, millaisia pelejä näytöllä halutaan pelata ja onko näissä peleissä tärkeämpää ajatella visuaalista kauneutta vai tehokasta suorituskykyä nopeissa tilanteissa.

Näytön resoluutio eli kuvan tarkkuus pikseleinä on yleensä ensimmäinen visuaaliseen elämykseen vaikuttava tekijä. Nykypäivänä suositellaan vähintään FullHD (1920 x 1080) -tasoista tarkkuutta. Korkeampi resoluutio vaatii toki aina exponentiaalisesti enemmän tehoa näytönohjaimelta. Tästä seuraava pykälä eli QHD (2560 x 1440) resoluutio on toinen suosittu pelaamisessa käytettävä tarkkuus, joka ei kuitenkaan vaadi järjettömästi tehoa koneelta.

Näytön paneelityyppi on myös tärkeä valinta. IPS-paneelin etuja ovat erinomainen kuvanlaatu, 178 asteen katselukulma, näytön väritasapaino, joka on ylivoimaisesti parempi kuin muilla paneelityypeillä, paneelin elinikä, joka on reilusti pidempi TN-paneeliin verrattuna ja viimeisenä paneelin valoteho eli kuvan näkee selkeästi myös kirkkaassa auringonvalossa. TN-paneelin etuja taas ovat nopeampi vasteaika, korkeampi virkistystaajuus ja matalampi virrankulutus.

Näytön virkistystaajuus eli näytölle tulostettavien kuvien määrä sekunnissa (Frames-Per-Second, lyhyesti FPS) on tärkeää erityisesti peleissä, joissa sulava liike ja nopea näytön reagointi esimerkiksi hiiren toimintaan ovat elintärkeitä. Tällaisia pelejä ovat yleensä kaikki nopeatempoiset pelit, kuten räiskintäpelit ja kilpa-ajopelit. Visuaalinen kauneus taas ei vaadi korkeampaa virkistystaajuutta, mutta se silti näyttää ja tuntuu mukavammalta silmille. Tällaista graafista suorituskykyä painotetaan yleensä enemmän kaikissa hitaampitempoisissa tarinapohjaisissa peleissä, joissa pelaajalla on aikaa ihailla ympäristöään. Tällaisia pelikategorioita ovat mm. seikkailupelit, roolipelit ja strategiapelit.

Näytön vasteaika määrittää sen, miten nopeasti käyttäjän antamat käskyt esim. hiireltä ja näppäimistöltä rekisteröityvät pelissä ja täten näkyvät näytöllä liikkeinä tai toimintoina. Tavanomaisesti nopeatempoisissa peleissä halutaan mahdollisimman pieniä vasteaikoja. Nykypäivänä vaatimustasona kannattaa pitää yhden millisekunnin vasteaikaa. Tämä voi kuulostaa järjettömän pieneltä viiveeltä ja voidaan helposti kyseenalaistaa miten 1ms eroaa niin paljon esimerkiksi 7ms vasteajasta, mutta tämän huomaa hyvin nopeasti pelatessa nopeampitempoisia toimintapelejä. Internetin välityksellä pelattavat pelit sisältävät jo valmiiksi internet-yhteyden aiheuttaman viiveen, joka vaihtelee aina 1ms ja 400ms välillä pelaavien osapuolien sijainnista riippuen. Kun tähän viiveeseen vielä lisää tuon näytön oman viiveen, niin helposti kyseinen viive moninkertaistuu. Hitaampitempoisissa peleissä tämä viive on marginaalinen eikä yleensä haittaa pelaamista kovinkaan paljon.

Viimeisenä huomionarvoisena asiana on näytön lisäominaisuudet. Näihin kuuluu esimerkiksi Nvidia G-Sync/AMD FreeSync ja HDR -ominaisuudet.

Meiltä saat välineet myös pelaamiseen! Valikoimastamme löytyy valmistajina ASUS, Acer, Lenovo, Dell, Samsung, BenQ, MSI ja HP.